Bedrieglijke spam

Bedrieglijke spam

Helpt hoesten bij een hartstilstand?

Nee. Dit is een fabel. Het is de boodschap van een filmpje, dat start met een fraaie sportwagen en al jaren per e-mail rondgestuurd wordt. Zou het zo simpel zijn? Volgens het filmpje wel. Maar u kunt uzelf niet reanimeren bij een hartstilstand! De bloedcirculatie in het lichaam stopt en je verliest het bewustzijn

Talloze mensen in de Verenigde Staten, maar ook in ons land, ontvangen nog steeds bedrieglijke spam over hoe te handelen bij een hartaanval. De misleidende mail had als onderwerp "How to Survive a Heart Attack When Alone”, wat te doen bij een hartaanval als je alleen bent. De spam beveelt een procedure aan om dit te overleven. Het slachtoffer wordt daarin geadviseerd om herhaaldelijk te kuchen of te hoesten met bepaalde tussenpozen, tot hulp arriveert.

Bron van deze misleidende informatie zou het Health Rochester General Hospital in Rochester in de Amerikaanse staat New York zijn. De spam word je toegemaild met het verzoek deze aan zoveel mogelijk kennissen en contacten door te mailen. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect. Het Rochester General Hospital waarschuwt voor deze spam. Het ziekenhuis heeft geen enkele notitie in de afgelopen twintig jaar kunnen vinden, waarin het hospitaal een dergelijke mening verkondigt. Bovendien kan de zogenaamde medische informatie in de spam nergens worden teruggevonden in de wetenschappelijke literatuur. Ook de Amerikaanse Hartstichting en organisaties van hartpatiënten hebben nooit enige onzin van dit kaliber de wereld in gestuurd, aldus het ziekenhuis.

Het hospitaal vraagt mensen om dit soort spam onmiddellijk te verwijderen, en zeker niet door te sturen. Ook vragen wij u om alert te zijn. Krijgt u dergelijk spam, stuur die dan a.u.b. niet door. Stuur wel een mailtje terug aan de afzender, waarbij u hen attendeert op dit artikel.

Nogmaals: wat in de spam staat is de grootst mogelijke onzin. Een misplaatste grap, waarvan wij de humor absoluut niet in kunnen zien.

Bron: www.kiesvoorleven.nl

Gerelateerde berichten